Romantička proza : kolegij dr. sc. Slavena Jurića, Odsjek za komparativnu književnost, akad. god. 2008/09 : čitanka - Žmegač, Viktor (2008)
U kolegiju bi se opisali glavni tokovi romantičke proze u europskim okvirima uz osvrt na različite predromantičke impulse (Rousseau, Sturm und Drang, gotski roman...). Težište bi isprva bilo stavljeno na izmijenjenu funkciju književnosti i imaginacije (temelji romantičke poetike, romantička teorija i praksa), a zatim na pojedine žanrove romantičke proze (roman, novela, umjetnička bajka, ispovijesti, manifesti, poetska proza). Uloga romantičke ironije. Pripovjedač i lik u romantičkoj prozi. Odnos romantičke proze prema drugim književnim vrstama u romantizmu.