Povijest i pamćenje u suvremenom američkom romanu : kolegij dr.sc. Jelene Šesnić : PDS književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture, akad. god. 2008/09 : čitanka - Šesnić, Jelena; Anderson, Benedict; Freud, Sigmund; Halbwachs, Maurice; Nora, Pierre; Caruth, Cathy; Assmann, Aleida; Eyerman, Ron; Sommer, Doris; Spiegelman, Art; LaCapra, Dominick; Hirsch, Marianne; et al. (2009)
Opis kolegija:
Polazna je premisa da se američka književnost 20. stoljeća opsesivno i nostalgično vraća određenim «traumatičnim» temama i epizodama iz nacionalne povijesti. Kroz odabrane tekstove, koji žanrovski variraju od tzv. postmodernih povijesnih romana do «crtane pripovijesti» (s temama od ropstva, zapretene etničke povijesti, političkih atentata do svojevrsne «amerikanizacije» holokausta), naglasak će biti na načinu nadilaženja amnezije ili prorađivanju traumatičnih trenutaka iz povijesti, dok će čitanja biti utemeljena na modelima osmišljavanja (kolektivnog, društvenog) pamćenja, npr. kod M. Halbwachsa, P. Noraa ili B. Andersona te teorije traume, npr. kod S. Freuda, M. Hirsch, C. Caruth i D. LaCapre.
Memory and forgetting / Benedict Anderson (iz: Imagined communities / B. Anderson) ;
Moses and monotheism (izbor) / Sigmund Freud ;
On collective memory (Conclusion) / Maurice Halbwachs ;
Between memory and history: Les lieus de mémoire / Pierre Nora (iz: History and memory in African-American culture / ed. by Genevieve Fabre and robert O'Meally) ;
Trauma: explorations in memory (Introduction) / Cathy Caruth ;
History, memory, and the genre of testimony / Aleida Assmann ;
Cultural trauma and collective memory ; Re-membering and forgetting / Ron Eyerman (iz: Cultural trauma: slavery and the formation of African American identity / R. Eyerman) ;
Belowed knows: Holocaust beyond telling / Doris Sommer (iz: Proceed with caution, when engaged by minority writing in the Americas / D. Sommer) ;
Maus I: a survivor's tale : my father bleeds history / Art Spiegelman ;
Maus II: a survivor's tale : Land here my trouobles began / Art Spiegelman ;
'Twas the night before Christmas: Art Spiegelman's 'Maus' / Dominick LaCapra (iz: History and memory after Auschwitz / D. LaCapra) ;
Past lives: postmomories in exile / Marianne Hirsch ;
Prosthetic memory (izbor) / Alison Landsberg ;
Three stabilizers of memory: affect - symbol - trauma / Aleida Assmann ;
The Flight / Sherman Alexie
UVF
Keywords: holokaust; trauma; Spiegleman, Art; pamćenje; američka književnost -- roman; 20. stoljeće