Traume i rod : kolegij dr. sc. Fatime Festić, PDS književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture, akad. god. 2008/09 : čitanka - Festić, Fatima; Butler, Judith; LaCapra, Dominick; De Lauretis, Teresa; Felman, Shoshana; Irigaray, Luce; Freud, Sigmund (2009)
Sadržaj kolegija: Kolegij će ponuditi pregled novijih teorija traume i teorija roda (s fokusom na tehnogijama trauma i roda) i ukazati na mehanizme njihove korelacije i interakcije u književnosti i unutar inter- i intrakulturalnih konteksta. Ukazat će i na koncepte post-traumatskog i probleme današnje hiperprodukcije/kapitaliziranja oba domena izučavanja i spoznaje. Po usporednom (sažetijem) izlaganju osnovnih odredjenja trauma i roda u niza autora/autorica (u Sigmunda Freuda, Jacquesa Lacana, Slavoja Žižeka, Cathy Caruth, Dominiqua La Capre, Juliet Mitchell, Shoshane Felman, …, kao i u Virginie Woolf, Therese De Lauretis, Luce Irigaray, Judith Butler, Rosi Braidotti, Barbare Johnson… - ukljucen je kraći osvrt na autorice/autore vezane uz post-kolonijalne i rasne kontekste), na primjerima iz ranije i novije proze i nekoliko suvremenih filmova analizirat će se mogućnosti i načini preispisivanja naslijedjenih i iskušenih traumatskih mjesta/zapriječenosti unutar tvorbi subjektiviteta i identiteta (referenca na tjelesnost, spolnost, seksualnost, itd.), te pokušaji kritičkog i političkog interveniranja roda u pitanja kolektivnih i individualnih trauma i kulturnog pamćenja.
Obvezatna literatura:
1. Butler, Judith (obvezatna 3 naslova).
- Bodies that Matter: on the discursive limits of “sex”. (Uvod 1-23; poglavlje 7, str. 187-222.) NY; London: Routledge. 1993.
- Excitable speech: a politics of the performative. (Poglavlje 1, str. 1-41.) NY; London, cop.1997.
- Antigone's Claim. (Poglavlje 1, str. 1-25.) Columbia University Press. 2000. (2001.)
2. Caruth, Cathy. Ed. Trauma: explorations in memory. (Uvod I p. 3-11; poglavlje 100-112; razgovor sa R.J. Liftonom, str. 128-147; Uvod II, str. 151-157.) Baltimore; London: The Johns Hopkins University Press, 1995.
3. De Lauretis, Theresa. Technologies of Gender: essays on theory, film, and fiction. (Poglavlja 1 i 2, str. 1-50.) Basingstoke; London: Macmillas Press, cop. 1987.
4. Felman, Shoshana. Pravno nesvjesno: suđenja i traume u dvadesetom stoljeću. (Poglavlje 3 obvezatno; prema izboru poglavlje 2.) Zagreb: Deltakont, 2007. Zagreb: Ženska infoteka.
5. Freud, Sigmund. Izvan načela ugode. (Poglavlje 1 i 2)
6. Irigaray, Luce. Ja, ti mi: za kulturu razlike. (Uvod, poglavlja 1- 6). Zagreb: Ženska infoteka. 1999.
7. La Capra, Dominick. History in Transit: experience, identity, critical theory. (Uvod, 1-11; Poglavlje 3, Trauma Studies: Its Critics and Vicissitudes, str. 106-143) Ithaca/London: Cornel UP. 2004.
8. Mitchell, Juliet. Mad Men and Medusas. Reclaiming Hysteria and the effect of sibling relationships on the human condition. (Poglavlje 9, Trauma, str. 280-316). Alan Lane. The Penguine Press.
Proza:
1. Bachmann, Ingeborg. Malina. Zagreb: Globus Nakladni zavod, 1992.
2. Coetzee, John Maxwell. Gospodin Foe. Zagreb: V.B.Z. 2000./ Foe. London (etc.): Penguin Books, 1987.
3. Thomas, D.M. The White Hotel. Penguin Books. 1981. (Prijevod? Bijeli Hotel)
4. Wolf, Christa. Kasandra. Svjetlost, Sarajevo: 1990. / Cassandra. Farrar, Strauss and Giroux, 1984.
Filmovi: (prema izboru/dogovoru pogledati dva filma)
Grbavica, redateljica Jasmila Žbanić.
Svjedoci, redatelj Vinko Brašan.
The Hours, redatelj Stephen Daldry.

Dopunska literatura:
Teorija:
1. Allen, Beverly. Rape Warfare: The Hidden Genocide in Bosnia-Herzegovina and Croatia. Minneapolis. London: University of Minnesota Press, 1996.
2. Eds. Bernheimer, Charles, Kahane, Claire. In Dora’s Case: Freud, hysteria, feminism. (Chapter 6. Jacqueline Rose, Dora: Fragment of Anaysis, 128-148.; 10. Neil Hertz. Dora’s Secrets, Freud’s Techniques. 221-242.; 13. Hélene Cixous, Catherine Clement: The Untanable). Columbia UP, 1985.
3. Braidotti, Rossi. Nomadic Subjects: embodiment and sexual difference in contemporary feminist theory. New York: Columbia University Press, cop. 1994. (Chapter 6. The Ethics of Sexual Difference, str. 124-136; Chapter 8, Sexual Difference as Nomadic Political Project, str.146-173, Chapter 15, Theories of Gender: or language is a virus, str. 258-281.) NY: Columbia UP. 1994.
4. Caruth, Cathy. Unclaimed Experience: trauma, narrative, and history. Baltimore; London: The Johns Hopkins University Press, 1996.
5. Fanon, Frantz. The fact of blackness. The masculinity studies reader / eds. Rachel Adams and David Savran; str. 232-244. Malden, Mas.; Oxford, UK: Blackwell Publishers, cop. 2002. /ili u: The post-colonial studies reader / eds. Bill Aschroft, Gareth Griffiths and Helen Tiffin; str. 323-326. London, New York: Routledge, 2001.
6. Felman, Shoshana and Laub, Dori. Testimony: crises of witnessing in literature, psychoanalysis, and history. NY, London: Routledge 1992.
- Felman, Shoshana. Žene i ludilo: kritička obmana. Kolo: časopis Matice hrvatske. God. XI, 200, br.2. (In English: Chapter 2 in What Does a Woman Want? Reading and Sexual Difference. Baltimore: Johns Hopkins University Press. 1993. – preporuca se procitati knjigu u cjelini.)
7. Ed. Higgins, Lynn, A and Brenda R. Silver. Rape and Representation. Columbia UP. 1991.
8. Johnson, Barbara. The Feminist Difference: literature, psychoanalysis, race and gender. Harvard UP. 1998.
9. Lacan, Jacques. On Feminine sexuality. The Limits of Love and Knowledge. New York: Pantheon Books. 1985.
10. Rubin Suleiman, Susan. Subversive Intent: Gender, Politics, and the Avant-Garde. (Chapter 5, pp 88-118: Love Stories: Women, Madness, and Narrative). Harvard UP. 1990.
11. Theweleit, Klaus. Male Bodies and the “White Terror”. Text, p. 305-323. In: Body and Flesh. Ed. by Donn Welton. Blackwell: 1998. (Ja cu donijeti kopiju).
12. Woolf, Virginia. Vlastita soba. Zagreb: Centar za ženske studije, 2003. / A Room of One's Own. Harmondsworth; Ringwood: Penguin Books. 1972.
13. Zlatar, Andrea: Tekst, tijelo, trauma. Ogledi o suvremenoj ženskoj prozi. 2004.
14. Žižek, Slavoj. The Metastases of Enjoyment: six essays on woman and causality. NY: Verso, 1994.
Proza:
1. Drakulić, Slavenka. Božanska glad. Zagreb: Durieux, 1995. (Ili: Drakulić, Slavenka. Frida ili o boli. Zagreb: Profil International, 2007.)
2. Ishiguro, Kazuo. When we were orphans. London: Faber and Faber. 2000.
3. Pamuk, Orhan. Snijeg. Sarajevo. 2007.
4. Rhys, Jean. Wide Sargasso Sea. London: Penguin Books. 2001.
Antigone's claim (izbor) /Judith Butler ;
Bodies that matter (izbor) / Judith Butler ;
Excitable speech: a politics of performative (izbor) / Judith Bulter ;
History in transit: experience, identitiy, critical theory (izbor) / Dominick LaCapra ;
Technologies of gender : essays on theory, film, and fiction (izbor) / Teresa de Lauretis ;
Pravno neesvjesno: suđenja iao traume u dvadesetom stoljeću (izbor ) / Shoshana Felman ;
Ja, ti, mi : za kulturu razlike (izbor) / Luce Irigaray ;
S onu stranu načela ugode / Sigmund Freud
UVF
Keywords: rod; trauma