Traume i rod : kolegij dr. sc. Fatime Festić, PDS književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture, akad. god. 2008/09 : čitanka - Butler, Judith (2009)
Sadržaj kolegija: Kolegij će ponuditi pregled novijih teorija traume i teorija roda (s fokusom na tehnogijama trauma i roda) i ukazati na mehanizme njihove korelacije i interakcije u književnosti i unutar inter- i intrakulturalnih konteksta. Ukazat će i na koncepte post-traumatskog i probleme današnje hiperprodukcije/kapitaliziranja oba domena izučavanja i spoznaje. Po usporednom (sažetijem) izlaganju osnovnih odredjenja trauma i roda u niza autora/autorica (u Sigmunda Freuda, Jacquesa Lacana, Slavoja Žižeka, Cathy Caruth, Dominiqua La Capre, Juliet Mitchell, Shoshane Felman, …, kao i u Virginie Woolf, Therese De Lauretis, Luce Irigaray, Judith Butler, Rosi Braidotti, Barbare Johnson… - ukljucen je kraći osvrt na autorice/autore vezane uz post-kolonijalne i rasne kontekste), na primjerima iz ranije i novije proze i nekoliko suvremenih filmova analizirat će se mogućnosti i načini preispisivanja naslijedjenih i iskušenih traumatskih mjesta/zapriječenosti unutar tvorbi subjektiviteta i identiteta (referenca na tjelesnost, spolnost, seksualnost, itd.), te pokušaji kritičkog i političkog interveniranja roda u pitanja kolektivnih i individualnih trauma i kulturnog pamćenja. Obvezatna literatura: 1. Butler, Judith (obvezatna 3 naslova). - Bodies that Matter: on the discursive limits of “sex”. (Uvod 1-23; poglavlje 7, str. 187-222.) NY; London: Routledge. 1993. - Excitable speech: a politics of the performative. (Poglavlje 1, str. 1-41.) NY; London, cop.1997. - Antigone's Claim. (Poglavlje 1, str. 1-25.) Columbia University Press. 2000. (2001.) 2. Caruth, Cathy. Ed. Trauma: explorations in memory. (Uvod I p. 3-11; poglavlje 100-112; razgovor sa R.J. Liftonom, str. 128-147; Uvod II, str. 151-157.) Baltimore; London: The Johns Hopkins University Press, 1995. 3. De Lauretis, Theresa. Technologies of Gender: essays on theory, film, and fiction. (Poglavlja 1 i 2, str. 1-50.) Basingstoke; London: Macmillas Press, cop. 1987. 4. Felman, Shoshana. Pravno nesvjesno: suđenja i traume u dvadesetom stoljeću. (Poglavlje 3 obvezatno; prema izboru poglavlje 2.) Zagreb: Deltakont, 2007. Zagreb: Ženska infoteka. 5. Freud, Sigmund. Izvan načela ugode. (Poglavlje 1 i 2) 6. Irigaray, Luce. Ja, ti mi: za kulturu razlike. (Uvod, poglavlja 1- 6). Zagreb: Ženska infoteka. 1999. 7. La Capra, Dominick. History in Transit: experience, identity, critical theory. (Uvod, 1-11; Poglavlje 3, Trauma Studies: Its Critics and Vicissitudes, str. 106-143) Ithaca/London: Cornel UP. 2004. 8. Mitchell, Juliet. Mad Men and Medusas. Reclaiming Hysteria and the effect of sibling relationships on the human condition. (Poglavlje 9, Trauma, str. 280-316). Alan Lane. The Penguine Press. Proza: 1. Bachmann, Ingeborg. Malina. Zagreb: Globus Nakladni zavod, 1992. 2. Coetzee, John Maxwell. Gospodin Foe. Zagreb: V.B.Z. 2000./ Foe. London (etc.): Penguin Books, 1987. 3. Thomas, D.M. The White Hotel. Penguin Books. 1981. (Prijevod? Bijeli Hotel) 4. Wolf, Christa. Kasandra. Svjetlost, Sarajevo: 1990. / Cassandra. Farrar, Strauss and Giroux, 1984. Filmovi: (prema izboru/dogovoru pogledati dva filma) Grbavica, redateljica Jasmila Žbanić. Svjedoci, redatelj Vinko Brašan. The Hours, redatelj Stephen Daldry.