Književni tekst : kolegij dr. sc. Tomislava Brleka, PDS književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. akad. god. 2008/09 : čitanka - Brlek, Tomislav; Todorov, Tzvetan; Barthes, Roland; Bahtin, Mihail Mihajlovič; Jakobson, Roman; Derrida, Jacques; Man, Paul de; Kristeva, Julia (2008)
Kolegij je posvećen uvodu u teorijsko promišljanje problema književnog teksta te obuhvaća raspravu o funkcionalnom određenju književnog teksta (literarnost), nasuprot uobičajenim društveno-povijesnim razlozima stjecanja i održavanja književnog statusa; o dinamici odnosa između književnih i neknjiževnih tekstova; o načinima aktualizacije književnog teksta, prvenstveno u okviru semiotičke i strukturalističke metodologije; o presudnom značaju nužne međusobne upućenosti tekstova (intertekstualnost) za poimanje književnog sistema; o konstitutivnoj nedovršivosti čitanja književnog teksta; te o iterativnoj naravi pisma s obzirom na problematiku kontekstualnog određenja značenja teksta.
Obvezatna literatura:
Roland Barthes: “Smrt autora” i “Od djela do teksta,” prev. M. Beker, u M. Beker (ur.): Suvremene književne teorije (Zagreb: SNL, 1986), str. 176-186.
Antoine Compagnon: Demon teorije, prev. M. Čale, Zagreb: AGM, 2007.
Paul de Man: Resistance to Theory, Minneapolis: University of Minnesota Press, 1986
Jacques Derrida: L’écriture et la différence, Paris: Seuil, 1967 [Pisanje i razlika, prev. V. Mikšić, Zagreb/Sarajevo: Šahinpašić, 2007]
Julia Kristeva: Polylogue, Paris: Seuil, 1977
Jurij M. Lotman: Struktura umjetničkog teksta, prev. S. Veršić, Zagreb: Alfa: 2001
Jacques Rancière: Le partage du sensible: esthétique et politique, Paris: La Fabrique, 2000
Tzvetan Todorov: “Language and Literature,” u: E. Donato and R. Macksey (eds.): Languages of Criticism and the Sciences of Man, str. 125-133
Dopunska literatura:
Mihail Bahtin: O romanu, prev. A. Badnjarević, Beograd: Nolit, 1989
Roland Barthes: Critique et vérité, Paris: Seuil, 1966 [“Kritika i istina (II),” u: Nova evropska kritika III, ur. A. Stamać i V. Zuppa (Split: NZ Marko Marulić, 1972), str. 103-122]
Roland Barthes: “To Write – an Intransitive Verb?” u: E. Donato and R. Macksey (eds.): Languages of Criticism and the Sciences of Man, str. 134-144
Miroslav Beker (ur.): Suvremene književne teorije, Zagreb: SNL, 1986
Vladimir Biti: Pojmovnik suvremene književne i kulturne teorije, Zagreb: Matica hrvatska, 2000
Maurice Blanchot: Faux pas, Paris: Gallimard, 1943
Maurice Blanchot: L’espace littéraire, Paris: Gallimard, 1955
Maurice Blanchot: Le Livre à venir, Paris: Gallimard: 1959
Timothy Clark: The Poetics of Singularity, Edinburgh: Edinburgh University Press, 2005
Paul de Man: Blindness and Insight, 2nd ed. Minneapolis: University of Minnesota Press, 1983
Jacques Derrida: Marges de la philosophie, Paris: Seuil, 1972
Jacques Derrida: Ulysse gramophone, Paris: Galilée, 1987
Jacques Derrida: Acts of Literature, ed. Derek Attridge, London: Routledge, 1991
Eugenio Donato and Richard Macksey (eds.): Languages of Criticism and the Sciences of Man, Baltimore: The Johns Hopkins University Press, 1970
Umberto Eco: Šest šetnji pripovjednim šumama, prev. T. Brlek, Zagreb: Algoritam, 2005
Northrop Frye: Anatomy of Criticism, Princeton: Princeton University Press, 1957 [Anatomija kritike, prev. G. Gračan, Zagreb: Naprijed, 1978]
Julia Kristeva: La révolution du langage poétique, Paris: Seuil, 1974
Jean-François Lyotard: Lectures d’enfance, Paris: Galilée, 1991
Roman Jakobson: Lingvistika i poetika, ur. M. Ivić i S. Marić, Beograd: Nolit, 1966
Roman Jakobson: Ogledi iz poetike, ur. M. Komnenić i L. Kojen, Beograd: Nolit, 1978
Roman Jakobson: Language in Literature, Cambridge, Mass.: Harvard University Press, 1987
Julia Kristeva: The Kristeva Reader, ed. Toril Moi, Oxford: Blackwell, 1986
Mario Lavagetto (a cura di): Il testo letterario, nuova edizione, Roma: Laterza, 2004
Jan Mukařovský: Književne strukture, norme i vrijednosti, prev. P. Jirsak, Zagreb: MH, 1999
Jean-Luc Nancy et Philippe Lacoue-Labarthe: L’absolu littéraire, Paris: Seuil, 1978
Jacques Rancière: La chair des mots, Paris: Galilée, 1998
Jacques Rancière: La parole muette, Paris: Hachette, 2005
Jacques Rancière: Politique de la littérature, Paris: Galilée, 2007
Tzvetan Todorov (ed.): Théorie de la littérature: Textes des Formalistes russes, traduit par Tzvetan Todorov, préface de Roman Jakobson, Paris: Seuil, 1965.
Hayden White: The Content of the Form, Baltimore: The Johns Hopkins University Press, 1987
Peter V. Zima: The Philosophy of Modern Literary Theory. New York: Athlone Press, 1999
Language and literature / Tzvetan Todorov ;
To write: an intransitive verb? / Roland Barthes ;
Kritika i istina / Roland Barthes ;
O romanu (izbor) / Mihail Mihajlovič Bahtin ;
Smrt autora / Roland Barthes ;
Od djela do teksta / Roland Barthes ;
Lingvistika i poetika (izbor) / Roman Jakobson ;
Acts of literature (izbor) / Jacques Derrida ;
Blindness and insight (izbor) / Paul de Man ;
The resistance to theory (izbor) / Paul de Man ;
Language in literature (izbor ) / Roman Jakobson ;
Word, dialogue and novel / Julia Kristeva ;
Revolution in poetic language / Julia Kristeva ;
Polylogue (izbor) /Julia Kristeva
UVF
Keywords: književna teorija; književni tekst