Književni tekst : kolegij dr. sc. Tomislava Brleka, PDS književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. akad. god. 2008/09 : čitanka - Brlek, Tomislav; Todorov, Tzvetan; Barthes, Roland; Bahtin, Mihail Mihajlovič; Jakobson, Roman; Derrida, Jacques; Man, Paul de; Kristeva, Julia (2008)
Kolegij je posvećen uvodu u teorijsko promišljanje problema književnog teksta te obuhvaća raspravu o funkcionalnom određenju književnog teksta (literarnost), nasuprot uobičajenim društveno-povijesnim razlozima stjecanja i održavanja književnog statusa; o dinamici odnosa između književnih i neknjiževnih tekstova; o načinima aktualizacije književnog teksta, prvenstveno u okviru semiotičke i strukturalističke metodologije; o presudnom značaju nužne međusobne upućenosti tekstova (intertekstualnost) za poimanje književnog sistema; o konstitutivnoj nedovršivosti čitanja književnog teksta; te o iterativnoj naravi pisma s obzirom na problematiku kontekstualnog određenja značenja teksta. Obvezatna literatura: Roland Barthes: “Smrt autora” i “Od djela do teksta,” prev. M. Beker, u M. Beker (ur.): Suvremene književne teorije (Zagreb: SNL, 1986), str. 176-186. Antoine Compagnon: Demon teorije, prev. M. Čale, Zagreb: AGM, 2007. Paul de Man: Resistance to Theory, Minneapolis: University of Minnesota Press, 1986 Jacques Derrida: L’écriture et la différence, Paris: Seuil, 1967 [Pisanje i razlika, prev. V. Mikšić, Zagreb/Sarajevo: Šahinpašić, 2007] Julia Kristeva: Polylogue, Paris: Seuil, 1977 Jurij M. Lotman: Struktura umjetničkog teksta, prev. S. Veršić, Zagreb: Alfa: 2001 Jacques Rancière: Le partage du sensible: esthétique et politique, Paris: La Fabrique, 2000 Tzvetan Todorov: “Language and Literature,” u: E. Donato and R. Macksey (eds.): Languages of Criticism and the Sciences of Man, str. 125-133 Dopunska literatura: Mihail Bahtin: O romanu, prev. A. Badnjarević, Beograd: Nolit, 1989 Roland Barthes: Critique et vérité, Paris: Seuil, 1966 [“Kritika i istina (II),” u: Nova evropska kritika III, ur. A. Stamać i V. Zuppa (Split: NZ Marko Marulić, 1972), str. 103-122] Roland Barthes: “To Write – an Intransitive Verb?” u: E. Donato and R. Macksey (eds.): Languages of Criticism and the Sciences of Man, str. 134-144 Miroslav Beker (ur.): Suvremene književne teorije, Zagreb: SNL, 1986 Vladimir Biti: Pojmovnik suvremene književne i kulturne teorije, Zagreb: Matica hrvatska, 2000 Maurice Blanchot: Faux pas, Paris: Gallimard, 1943 Maurice Blanchot: L’espace littéraire, Paris: Gallimard, 1955 Maurice Blanchot: Le Livre à venir, Paris: Gallimard: 1959 Timothy Clark: The Poetics of Singularity, Edinburgh: Edinburgh University Press, 2005 Paul de Man: Blindness and Insight, 2nd ed. Minneapolis: University of Minnesota Press, 1983 Jacques Derrida: Marges de la philosophie, Paris: Seuil, 1972 Jacques Derrida: Ulysse gramophone, Paris: Galilée, 1987 Jacques Derrida: Acts of Literature, ed. Derek Attridge, London: Routledge, 1991 Eugenio Donato and Richard Macksey (eds.): Languages of Criticism and the Sciences of Man, Baltimore: The Johns Hopkins University Press, 1970 Umberto Eco: Šest šetnji pripovjednim šumama, prev. T. Brlek, Zagreb: Algoritam, 2005 Northrop Frye: Anatomy of Criticism, Princeton: Princeton University Press, 1957 [Anatomija kritike, prev. G. Gračan, Zagreb: Naprijed, 1978] Julia Kristeva: La révolution du langage poétique, Paris: Seuil, 1974 Jean-François Lyotard: Lectures d’enfance, Paris: Galilée, 1991 Roman Jakobson: Lingvistika i poetika, ur. M. Ivić i S. Marić, Beograd: Nolit, 1966 Roman Jakobson: Ogledi iz poetike, ur. M. Komnenić i L. Kojen, Beograd: Nolit, 1978 Roman Jakobson: Language in Literature, Cambridge, Mass.: Harvard University Press, 1987 Julia Kristeva: The Kristeva Reader, ed. Toril Moi, Oxford: Blackwell, 1986 Mario Lavagetto (a cura di): Il testo letterario, nuova edizione, Roma: Laterza, 2004 Jan Mukařovský: Književne strukture, norme i vrijednosti, prev. P. Jirsak, Zagreb: MH, 1999 Jean-Luc Nancy et Philippe Lacoue-Labarthe: L’absolu littéraire, Paris: Seuil, 1978 Jacques Rancière: La chair des mots, Paris: Galilée, 1998 Jacques Rancière: La parole muette, Paris: Hachette, 2005 Jacques Rancière: Politique de la littérature, Paris: Galilée, 2007 Tzvetan Todorov (ed.): Théorie de la littérature: Textes des Formalistes russes, traduit par Tzvetan Todorov, préface de Roman Jakobson, Paris: Seuil, 1965. Hayden White: The Content of the Form, Baltimore: The Johns Hopkins University Press, 1987 Peter V. Zima: The Philosophy of Modern Literary Theory. New York: Athlone Press, 1999