Čitanje romana : Barthes : Rushdie, Garcia Marquez : kolegij dr.sc. Nenada Ivića, PDS književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture, akad. god. 2008/09 : čitanka - Rushdie, Salman (2008)
Kolegij obuhvaća rizomatsku problematiku nastanka romana u posljednjoj četvrtini XX. stoljeća. Problematiziraju se: uvjeti njegova nastanka i njegova poetika (Barthes, Préparation au roman) te dva primjera (post)moderne romaneskne naracije ( S. Rushdie, The Moor's last Sigh; G. García Márquez, Cien años de soledad) s posebnim obzirom na probleme transformacije autobiografije, romana podrijetla (roman des origines), te konstitucije postmodernog subjekta (nomadizam, askeza, automatizam mišljenja, smrt) kao figure Šeherezade.