Traduktologija i interpretacija : kolegij dr. sc. Cvijete Pavlović, PDS književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture, akda. god. 2008/09 : čitanka - Petrović, Svetozar (2008)
Kolegij je posvećen dvjema komparatističkim disciplinama: traduktologiji, usmjerenoj na specijalističko književno prevođenje, i interpretaciji, metodi tumačenje književnih djela. Interpretacija se usredotočuje isključivo na ona značenja koja se u samom tekstu djela mogu opravdati, a pretpostavlja umjetnički doživljaj, kojega tumačenje ona utvrđuje i opravdava, jer dokazuje jedinstvo i sklad svih elemenata konkretnog umjetničkog djela. S druge strane, za književno je prevođenje iznimno važno uspostavljanje granice između slobodnog i doslovnog prevođenja. Ponajprije se ističe komunikacijski model prevođenja koji pretpostavlja da se priroda prevođenja kao procesa ostvaruje u komunikacijskoj situaciji. Interpretacija je najviše uspjeha imala u tumačenju lirskih pjesama i kraćih književnih djela te je stoga iznimno vrijedna «nadopuna» književnom prevođenju odgovarajućih oblika. Književno prevođenje i tumačenje djela s jedne je strane oblik «pomnoga čitanja», a s druge strane najzahtjevniji i najsloženiji način proučavanja književnosti.