Kulturna i književna animalistika : kolegij dr. sc. Snježane Husić, PDS književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture , akad. god. 2008/09 : čitanka - Husić, Snježana; Visković, Nikola; Paljetak, Luko; Machiedo, Višnja; Maroević, Tonko; Marjanić, Suzana; Gračan, Giga; Cambi, Nenad; Rohman, Carrie; Salecl, Renata; McHough, Susan; Adams, Carol J.; et al. (2009)
Kolegij je posvećen recentnom uspostavljanju kulturne animalistike (animal studies) kao humanističke discipline usporedne, ali i suprotstavljene zoologiji i etologiji. Unutar pregleda suvremenih teorijskih, filozofskih i etičkih propitivanja kulturno uspostavljenih granica i odnosa između čovjeka i drugih životinja, posebna će pozornost biti posvećena metodološkim poticajima iz drugih disciplina za utemeljenje animalističke kritike, usmjerene na prepoznavanje tekstualnih i diskurzivnih strategija i praksi konstituiranja životinjskog Drugog. Analizom će biti obuhvaćeni kako tradicionalni književni diskurz o neljudskim životinjama u različitim svojim povijesnim oblicima i njegove preoblike u 20-stoljetnoj i suvremenoj književnosti te na filmu, tako i narativi koji se oblikuju unutar znanstvenog diskurza, u zoološko-etološkoj literaturi i u dokumentarnim filmovima. Analiza i interpretacija teorijskih, kritičkih, književnih i znanstvenih tekstova te filmova bit će podijeljena na pet tematskih cjelina:
1. Temelji animalistike: neljudske životinje i ljudska kultura; animalistika vs. zoologija; suvremena filozofija i zooetika; feminizam, postkolonijalna kritika i životinjsko pitanje: metodološki poticaji; teorijski i etički temelji životinjskog pitanja u književnosti.
2. Tradicija književnog diskurza o neljudskim životinjama i njegova uloga u konstituiranju životinjske drugosti: bestijariji, basne, životinjska epopeja, zooalegorija, zooretorika.
3. Životinjska drugost i ljudskost: antropomorfni životinjski likovi te književne i filmske «životinje po sebi»; strategije individualizacije i vrstovnog pristupa neljudskim životinjama u tekstu i na filmu.
4. Književnost, zooetika i ekologija: životinjsko pitanje u suvremenoj književnosti; problematizacija principa animalističke korektnosti.
5. Znanstveni i paraznanstveni diskurz o neljudskim životinjama: ideologemi u zoološkim i etološkim narativima.
Kulturna animalistika: zbornik radova sa znanstvenog skupa održanog 29. rujna 1997. godine u Splitu (izbor) / urednici Nenad Cambi, Nikola Visković ;
Stallking the subject / Carrie Rohman ;
Voli me, voli mog psa: psihoanaliza i podjela životinjsko/ljudsko (iz: Protiv ravnodušnosti) /Renata Salecl ;
One or several literary animal studies? / Susan McHugh ;
Tri srednjovjekovna bestijarija / Višnja Machiedo ;
Animals and women : feminist theoretical explorations (Izbor) / edt. by Carol J. Adams and Josephine Donovan ;
The great ape project : equality beyond humanity / edt. by Paola Cavalieri and Peter Singer ;
Philosophy and animal life / Stanley Cavell ...et. al. ;
L'animal autobiographie / autour de Jacques Derrida ;
Simians, cyborgs, and women : the reinvention of nature (izbor) / Donna J. Harraway
UVF
Keywords: književna animalistika; kulturna animalistika; animalistika