Kulturna i književna animalistika : kolegij dr. sc. Snježane Husić, PDS književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture , akad. god. 2008/09 : čitanka - Visković, Nikola (2009)
Kolegij je posvećen recentnom uspostavljanju kulturne animalistike (animal studies) kao humanističke discipline usporedne, ali i suprotstavljene zoologiji i etologiji. Unutar pregleda suvremenih teorijskih, filozofskih i etičkih propitivanja kulturno uspostavljenih granica i odnosa između čovjeka i drugih životinja, posebna će pozornost biti posvećena metodološkim poticajima iz drugih disciplina za utemeljenje animalističke kritike, usmjerene na prepoznavanje tekstualnih i diskurzivnih strategija i praksi konstituiranja životinjskog Drugog. Analizom će biti obuhvaćeni kako tradicionalni književni diskurz o neljudskim životinjama u različitim svojim povijesnim oblicima i njegove preoblike u 20-stoljetnoj i suvremenoj književnosti te na filmu, tako i narativi koji se oblikuju unutar znanstvenog diskurza, u zoološko-etološkoj literaturi i u dokumentarnim filmovima. Analiza i interpretacija teorijskih, kritičkih, književnih i znanstvenih tekstova te filmova bit će podijeljena na pet tematskih cjelina: 1. Temelji animalistike: neljudske životinje i ljudska kultura; animalistika vs. zoologija; suvremena filozofija i zooetika; feminizam, postkolonijalna kritika i životinjsko pitanje: metodološki poticaji; teorijski i etički temelji životinjskog pitanja u književnosti. 2. Tradicija književnog diskurza o neljudskim životinjama i njegova uloga u konstituiranju životinjske drugosti: bestijariji, basne, životinjska epopeja, zooalegorija, zooretorika. 3. Životinjska drugost i ljudskost: antropomorfni životinjski likovi te književne i filmske «životinje po sebi»; strategije individualizacije i vrstovnog pristupa neljudskim životinjama u tekstu i na filmu. 4. Književnost, zooetika i ekologija: životinjsko pitanje u suvremenoj književnosti; problematizacija principa animalističke korektnosti. 5. Znanstveni i paraznanstveni diskurz o neljudskim životinjama: ideologemi u zoološkim i etološkim narativima.