Čitanje časopisa : uvod u studij hrvatske književne periodike 19. stoljeća - Brešić, Vinko (Mala knjižnica Matice hrvatske. Novi niz ;, 2005)
Čitanje časopisa uvodna je studija u Bibliografiju hrvatskih književnih časopisa 19. stoljeća čija će objava u nakladi Matice hrvatske uskoro uslijediti. U studiji o časopisima kao svojevrsnome žanru, autor razlaže temeljne aspekte časopisne teorije i prakse koja časopise potvrđuje ponajprije kao društveno-političku, a ne samo kao književnu činjenicu: Izdavanje časopisa, upozorava Roland Barthes, pa makar i književnog, nije književni čin, već je to u potpunosti društveni čin, i to smo volens-nolens nastojali pokazati i ovom studijom. Drugim riječima, svako pokretanje časopisa polazi od ideje ne samo o njegovu eventualnu mjestu i ulozi i ne samo s većom ili manjom sviješću o granicama njegova predmeta već u prvome redu od ideje o njegovoj aktualnosti. Pokrenuti časopis znači, naime, donijeti zapravo odluku da se aktualnost ustanovi, tj. institucionalizira, a ono što je po Barthesu aktualno svakako nije književnost, već - svijet; zadaća je i jedina ambicija da časopis neprestano odgovara na ono što svijet iznosi pred njega. Iskustvo naše časopisne (književne) produkcije 19. stoljeća pokazuje se kao specifičan oblik društvene prakse unutar koje se verbaliziraju i usustavljuju, tj. institucionaliziraju pogledi ne samo na svijet uopće, već i na ono što je književna svijest tijekom istoga stoljeća proglašavala svojim, tj. književnim područjem.