Intelektualci u srednjem vijeku - Le Goff, Jacques (Biblioteka Labirint / Naklada Jesenski i Turk, 2009)
Prijevod drugog izdanja knjige jednog od najpoznatijih svjetskih povjesničara Jacquesa Le Goffa bavi se pojmom intelektualaca u srednjem vijeku. Sam autor navodi da je za prikazivanje srednjovjekovnog intelektualca od presudne važnosti njegova veza s gradom, odnosno pomaci koji se događaju s razvojem urbaniteta, svojevrsnom urbanom revolucijom koja dovodi do razvoja školstva i odvajanja samostanske od gradske škole. U kasnom srednjem vijeku, od 13. do 14. stoljeća, u različitim povijesnim konjukturama, upravo četiri osebujna intelektualca ilustriraju različita ponašanja u srednjovjekovnom visokom obrazovanju: Abelard, Toma Akvinski, Siger