Vizualni studiji : umjetnost i mediji u doba slikovnog obrata - Purgar, Krešimir; Boehm, Gottfried; Mitchell, W. J. Thomas; Majetschak, Stefan; Kruse, Christiane; Harris, Jonathan; Alpers, Svetlana; Bal, Mieke; Bryson, Norman; Pollock, Griselda; Stoichita, Victor A.; Groys, Boris; et al. (Zagreb : Centar za vizualne studije, 2009)
Zbornik prevedenih tekstova kojima je zajednička pretpostavka da su vizualni studiji interdisciplinarna hermeneutika novog vremena koja nastaje kao posljedica slikovnog obrata u trenutku kada "postmodernizam", kao još jedini postojeći sveobuhvatni teorijski pojam, gubi bilo kakvu vjerodostojnost i metodološku vitalnost. Slikovni/vizualni/ikonički obrat skup je simptoma koje primjećujemo u zapadnim postkapitalističkim društvima a koje karakterizira dominacija slike i vizualnog komuniciranja u svakodnevnom životu, tako da nova paradigma slike nadomješta staru paradigmu jezika. Različiti tekstovi propituju mnoge aspekte značenja tog "obrata", od problematiziranja slike danas, odnosa vizualnih studija i tradicionalne povijesti umjetnosti, veza filmologije sa slikarstvom, semiotikom i psihoanalizom, do analize društva spektakla, popularne kulture i interakcije tzv. visoke i niske kulture.
Bilješke o autorima: str. 471-474.
Bibliografija: str. 461-470.
Bibliografske bilješke uz svaki rad.
Kazala.
Keywords: vizualni studiji -- vizualna kultura - 20.-21. st. -- vizualna komunikacija - interdisciplinarno gledište -- umjetnost : mediji -- umjetnost - hermeneutika -- pictioral turn - slikovni obrat - ikonički obrat -- filmska kultura - ikonoklastičke strategije -- Géricault, Théodore -- Sherman, Cindy -- cover theory