Zdravstvena psihologija - Havelka, Mladen (Naklada Slap, 2002)
Bez boljeg poznavanja socijalne psihologije, sociologije, biokemije i drugih znanosti nije moguće uspješno rješavati zdravstvene probleme, pa su se javile tzv. "bihevioralna medicina" i "psihosomatska medicina", a najnoviji trend, nastao iz razvoja ovih novih disciplina, jest suvremena "zdravstvena psihologija". Psihosocijalne pojavnosti zdravlja i bolesti, povećanje učinkovitosti preventivnih, dijagnostičkih, terapijskih i rehabilitacijskih aktivnosti primjenom psihologijskih spoznaja, humanizacija međuljudskih odnosa, posebno koncentracija na odnos između zdravstvenog osoblja i samog bolesnika, važnost psiholoških čimbenika (npr. stresa) u nastanku nekih bolesti - sve su to teme koje danas obuhvaća zdravstvena psihologija. Drugim riječima, prastara ideja nekih filozofa i liječnika, tj. ideja o jedinstvenosti tjelesnog i psihičkog, danas je u zdravstvenoj psihologiji ponovno uskrsnula. Ali ipak, razlika između onoga nekad i ovoga danas je velika: ono nekad bilo je rezultat spekulacije ili intuicije pojedinih mudrih liječnika ili filozofa, a ovo danas je rezultat znanosti, tj. dokazanih činjenica.