Poetika renesansne kulture : novi historizam - Šporer, David; Dollimore, Jonathan; Montrose, Louis Adrian; Greenblatt, Stephen; Mullaney, Steven; Orgel, Stephen; Tennenhouse, Leonard; Greenblatt, Stephen; Montrose, Louis Adrian; Greenblatt, Stephen; Slabinac, Gordana; Tančik, Maja; et al. (Zagreb : Disput, 2007)
Zbornik reprezentativnih radova predstavnika dijela novije generacije angloameričkih povjesničara književnosti (prije svega pripadnika novoga historizma i kulturalnoga materijalizma kao što su S. Greenblatt, J. Dollimore, L. A. Montrose, S. Orgel i A. Sinfield) koji se bave književnošću, ali i kulturom zapadnoeuropske, u prvom redu engleske renesanse. Vrlo često pokušavaju doći do obrazaca ili mehanizama koji djeluju u toj kulturi, a do izražaja dolaze u različitim područjima, među kojima je književnost samo jedan od primjera. Ti su autori znatno proširili polje književno-povijesnih istraživanja uključivanjem i ravnopravnim tretiranjem fikcionalnih i nefikcionalnih tekstova, pojam konteksta unutar kojega pojedini književni tekstovi dobivaju svoje značenje i svoj smisao proširili su na političke, pravničke, vjerske, medicinske, dnevničke, memoarske, znanstvene, obredne i druge tekstove.
Str. [5]-28: Predgovor / David Šporer.
Zastupljeni autori: Dollimore, Jonathan ; Montrose, Louis Adrian ; Greenblatt, Stephen ; Mullaney, Steven ; Orgel, Stephen ; Tennenhouse, Leonard ; Sinfield, Alan
Prijevodi tekstova: J. Dollimore
Bibliografske bilješke uz tekst
Kazala
Keywords: kultura -- renesansa; renesansa -- novi historizam; novi historizam - zbornik; renesansa - zbornik; kulturni materijalizam; englesko kazalište - renesansa; Shakespeare, William - drame; London - elizabetinsko doba; engleska književnost - renesansa; maskerata; pastorala; Brontë, Charlotte - Shirley; Foucault, Michel; Menocchio; renesansa - subverzija vlasti; pomno čitanje - close reading; povijest engleske književnosti; renesansna književnost; književna kritika