Kulturni bestijarij. [Dio 1] - Marjanić, Suzana; Zaradija Kiš, Antonija; Brnčić, Jadranka; Ratkovčić, Rosana; Gura, Aleksandar; Plas, Pieter; Mencej, Mirjam; Kale, Jadran; Damjanov, Jadranka; Lozica, Ivan; Grbić, Jadranka; Jambrih, Alojz; et al. (Zagreb : Institut za etnologiju i folkloristiku : Hrvatska sveučilišna naklada, 2007)
Kulturni bestijarij predstavlja obimno, iscrpno i zanimljivo djelo kulturne animalistike u kojemu je dat pregled hrvatske i ostale slavenske etnološke, mitske i literarne tradicije, ali i najsuvremenijih pristupa fenomenu životinjskog. Svojom cjelovitošću i inovativnošću pojedinih priloga, izlaganjem vrijedne građe i upoznavanjem s najraznorodnijim kontekstima i kulturnoanimalističkim pristupima, djelo predstavlja prvorazredni doprinos ovome transdisciplinarnom humanističkom području u nas. Knjiga predstavlja koristan vodič za istraživanja u različitim disciplinama jer izlaže vrijednu, dosad nepoznatu građu te dosljedno, argumentirano i duhovito uvodi nove pristupe i promišljanja. Osebujnost su ove knjige osmišljene poveznice koje metodološki široko zacrtane rasprave okupljaju u cjelinu, sjedinjujući stroge, tradicionalne (filološke, etnološke npr.) metode s posve suvremenima (antropološkima i sociološkima npr.), a u tom smislu i "klasične motive" bestijarija s novinskim člancima i literarnim formama iz našega vremena. Rijetka su u nas djela koja će kao ovo na jednome mjestu okupiti toliko raznolike radove oko jedne, prividno sporedne životinjske teme. Vrijednost je to koja se u posljednje vrijeme u znanosti i izdavaštvu osobito prepoznaje kao hvalevrijedna.
Radovi su podijeljeni u sljedeća poglavlja: I. Biblijska duhovnost životinja ; II. Iz mitske i etno faune ; III. Boškarin i puh: od eksponata do
Zastupljeni autori: Zaradija Kiš, Antonija ; Brnčić, Jadranka ; Ratkovčić, Rosana ; Gura, Aleksandar ; Plas, Pieter ; Mencej, Mirjam ; Kale, Jadran ; Damjanov, Jadranka ; Lozica, Ivan ; Grbić, Jadranka ; Jembrih, Alojz ; Šešo, Luka ; Bošković-Stulli, Maja ; Kuzman Šlogar, Koraljka ; Orlić, Ivona ; Rittig-Beljak, Nives ; Visković, Nikola ; Kekez, Stipe ; Menac-Mihalić, Mira ; Vidović Bolt, Ivana ; Šundalić, Zlata ; Čale Feldman, Lada ; Ajdačić, Dejan ; Jurić, Hrvoje ; Gračan, Giga ; Pavlovski, Borislav ; Kajinić, Sanja ; Holy, Mirela ; Klopotan, Snježana ; Čakardić, Ankica ; Polić, Rajka ; Jambrešić Kirin, Renata ; Čiča, Zoran ; Jan, Bernard ; Beck, Boris ; Lasić, Igor ; Marjanić, Suzana
Bibliografija i bibliografske bilješke uz tekst
Summaries
Keywords: kulturna zoologija - zbornik; kulturna animalistika; Knjiga o Jobu; hrvatskoglagoljski tekstovi; Biblija - životinje; zidne slike - srednji vijek - Istra - životinjski likovi; slavenska narodna tradicija - simbolika životinja; životinje - simbolika; slavenska tradicijska kultura; narodna kultura - zapadnojužnoslavenski areal - asocijacije između vuka i epilepsije; predaje; zodijak; predaje - gospodar vukova; mitske životinje - Huni i Mađari; mađarska usmena književnost; karneval - životinje; hrvatska etnografija - vjerovanja o životinjama; domaće životinje - ljekaruše; vještice; more; krsnik; natprirodna bića i pojave; Schenda, Rudolf; Lixfeld, Hannjost; feng shui - zoosimboli; boškarin; puh; jezik - i životinja; sleng - životinjski nazivi; hrvatski govori - frazemi - zoonimska sastavnica; hrvatska dijalektologija; hrvatska frazeologija - zoonimi - metaforika; Držić, Marin - pastorale - fauna; Montaigne, Michel de; slavenske književnosti - 19. st. - životinje i demoni; Coetzee, John Maxwell - Život životinja; mačka - književne teme - hrvatska književnost; Andrić, Ivo - Zmija; ekofeminizam; Melville, Herman - Moby Dick - ekofeministički pristup; prava životinja; udžbenici - životinje - ideološka uporaba; krava; životinje - zakonodavstvo - Hrvatska; kućni ljubimci; mučenje životinja; ubijanje životinja; medvjedi; zoofilija; bestijalija; antropornografija; životinje - kulturološko gledište; fenomen životinjskog; socijalna ekologija; društvene studije; kulturalne studije; kolektivni imaginarij; simbolika životinja; bestijarij; teratologija