Kulturni bestijarij. [Dio 1] - Marjanić, Suzana (Biblioteka Nova etnografija, 2007)
Kulturni bestijarij predstavlja obimno, iscrpno i zanimljivo djelo kulturne animalistike u kojemu je dat pregled hrvatske i ostale slavenske etnološke, mitske i literarne tradicije, ali i najsuvremenijih pristupa fenomenu životinjskog. Svojom cjelovitošću i inovativnošću pojedinih priloga, izlaganjem vrijedne građe i upoznavanjem s najraznorodnijim kontekstima i kulturnoanimalističkim pristupima, djelo predstavlja prvorazredni doprinos ovome transdisciplinarnom humanističkom području u nas. Knjiga predstavlja koristan vodič za istraživanja u različitim disciplinama jer izlaže vrijednu, dosad nepoznatu građu te dosljedno, argumentirano i duhovito uvodi nove pristupe i promišljanja. Osebujnost su ove knjige osmišljene poveznice koje metodološki široko zacrtane rasprave okupljaju u cjelinu, sjedinjujući stroge, tradicionalne (filološke, etnološke npr.) metode s posve suvremenima (antropološkima i sociološkima npr.), a u tom smislu i "klasične motive" bestijarija s novinskim člancima i literarnim formama iz našega vremena. Rijetka su u nas djela koja će kao ovo na jednome mjestu okupiti toliko raznolike radove oko jedne, prividno sporedne životinjske teme. Vrijednost je to koja se u posljednje vrijeme u znanosti i izdavaštvu osobito prepoznaje kao hvalevrijedna.