Dijete i igra - Duran, Mirjana (Udžbenici Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2003)
Jedinstvena monografija o svim aspektima dječje igre. Neosporna vrijednost ovog rukopisa kao znanstvenog djela proizlazi iz teorijski utemeljenih postavki o igri i dobro zamišljenih i provedenih empirijskih provjera pretpostavki i pitanja koje autorica postavlja. Sustavno je prikazan opsežan i vrijedan istraživački rad o igri kao semantičkoj tvorevini dječje supkulture. Izvrsno je objašnjena uloga igre u humanoj ontogenezi i razvoju kognitivnih funkcija. Sadržaj teksta, njegova struktura te eksplicitne i implicitne poruke koje nosi, čine ga jedinstvenim u nas za područje razvojne psihologije. Korist od njega mogu imati svi studenti i stručnjaci zainteresirani za istraživanja i spoznaje o dječjem kognitivnom i socijalnom razvoju. Posebno se to odnosi na one kojima izložene spoznaje trebaju poslužiti u praksi. To su stručnjaci raznih profila koji se bave djecom i/ili rade u školskim i predškolskim ustanovama.