Položaj žena na tržištu rada grada Splita - Relja, Renata (Array, 2009)
Autorice predstavljaju dio rezultata sociološkoga istraživanja kojim su nastojale ustvrditi položaj žena na tržištu rada grada Splita. Istraživanje je provedeno metodom ankete, pomoću konstruiranog upitnika, tijekom srpnja i kolovoza 2008. na uzorku od 680 zaposlenih žena na području grada Splita (340 zaposlenih u državnim i 340 u privatnim tvrtkama). Potvrđena je hipoteza o prisutnosti rodne diskriminacije na tržištu rada u gradu Splitu. Zaposlene žene slažu se s tvrdnjom kako u Hrvatskoj postoji podjela na muške i ženske poslove i mišljenja su da je emancipacija tek djelomično ostvarena. Ispitanice smatraju kako u usporedbi s muškarcima nisu jednako plaćene, te iako prevladavaju one koje drže kako muškarci i žene posjeduju iste sposobnosti za obavljanje jednakih poslova, jedna trećina smatra kako nisu sposobne jednako dobro obavljati iste poslove kao i muškarci. Tako je analiza, pored ostalog, ukazala i na postojanje duboko ukorijenjene predrasude o rodnim grupama i to samih žena prema vlastitim vrijednostima i sposobnostima