Istra – brana Draguć - Lončar-Butić, Nataša (Array, 2009)
U članku su izneseni rezultati istraživanja utjecaja planiranoga hidrotehničkog zahvata u slivu akumulacije Butoniga na životne uvjete i razvojne perspektive lokalnih sredina i tamošnjega stanovništva. Akumulacija Butoniga locirana je u središnjem dijelu Istre, na području Buzeta, Pazina i općine Cerovlje. Izgrađena je prije dvadesetak godina s ciljem regulacije voda i zaštite od poplava širega područja. Sada se pristupa novim tehničkim intervencijama (izgradnji retencije Draguć) radi osiguranja kvalitetnije i izdašnije vodoopskrbe Istre. Provedeno sociološko istraživanje spada u primijenjena istraživanja kvalitativnoga tipa, ali smatramo da su dobiveni rezultati od širega značaja za problematiku prostornoga planiranja, konflikata u prostoru i odnosa aktera u planiranim akcijama, dakle, da su od relevantnoga interesa za sociologiju prostora. Vidljivo je da i jedan ograničeni tehnički zahvat izaziva različite interesne podjele, pa i konflikte među brojnim akterima, a pokazala se i izrazito asimetrična raspodjela koristi i šteta među njima. Lokalno stanovništvo, bez informacija i utjecaja na odluke, očekuje nove štete zbog smanjenja poljoprivrednih površina i mikroklimatskih promjena (naknade za izvlaštenje zemljišta su niske, postoje još i "stari dugovi" prema njima). Zbog zaštite izvorišta pitke vode lokalno stanovništvo ima i druge štete, a trpi i mnoga razvojna ograničenja