Vrijednosne orijentacije menadžera i njihove percepcije znanosti - Golub, Branka (Array, 2009)
Znanost je danas moćna i respektirajuća poluga u iznalaženjima društvenih i gospodarskih odgovora na probleme i potrebe suvremenoga čovjeka. Stoga je važno znati što o njoj misle relevantni društveni akteri poput javnosti i pozicioniranih društvenih grupa – znanstvenici, političari ili menadžeri. Odabir menadžera uslijedio je logikom izbora najmanje propitanoga društvenog čimbenika kojem je, kao elitnoj profesionalnoj grupaciji, namijenjena ujedno i društvena uloga provođenja i realizacije (znanstvenih) ideja u (korisnu) stvarnost. Empirijski podaci, prikupljeni 2004. godine na dostupnom uzorku hrvatskih topmenadžera (212), ukazuju da menadžerske percepcije spoznajne i društvene uloge znanosti ne isključuju, unatoč visokoj zastupljenosti epistemološkoga realizma (pozitivizma), te optimističnoga ili neutralnoga stava, određenu dozu skepse prema mogućnostima i dosezima znanosti koja se iskazala kroz epistemološki relativizam, te rezervirani stav glede implikacija znanosti na sveukupan život suvremenoga čovjeka. Relativna socioprofesionalna homogenost menadžera upućivala je da se razlike u percepcijama znanosti ne mogu objasniti socijalnim profilom menadžera