Uloga tradicijske prehrane u gastronomskoj ponudi ruralne Istre - Ružić, Pavlo (Array, 2009)
Hrana je važan činitelj turističke ponude, što potvrđuje i činjenica da je od hrane i pića u Istri ostvareno preko 569 milijuna eura ili 44,5% od ukupne turističke potrošnje. U ruralnoj Istri posluje 626 različitih objekata prehrane s ukupno 62.600 stolica, od toga 90 objekata s 10.000 stolica posluje u agroturizmu. Rezultati provedenih istraživanja ukazuju kako za kreiranje ponude hrane treba uzimati u obzir brojne činitelje kako bi se postigla potrebna svojstva hrane i kako bi bila funkcionalna – vegetarijanska, ekološka, tradicionalna, bez konzervansa, bez GMO primjesa, da ima dobar utjecaj na etabolizam, da brine o kalciju, da je etički pripremljena, da je pripremljena po slow-food1 (polagana priprema) i show-cookingu (pripremljena pred gostima). Autori u radu istražuju pretpostavke kojima žele razriješiti sljedeće dileme: može li se tradicijskom prehranom doprinijeti sastavljanju zdravoga obroka, odnosno je li, i u kolikoj mjeri, tradicijska prehrana zastupljena u gastronomskoj ponudi ruralne Istre? Nadalje, istraženo je jesu li objekti prehrane i ponuda u njima preferirani od turista koji posjećuju istarsku turističku destinaciju