Socijalna alijenacija bunjevačkih Hrvata u Vojvodini - Šram, Zlatko (Array, 2009)
Na uzorku bunjevačkih Hrvata u Vojvodini nastojali smo utvrditi nalaze li se dimenzije socijalnih stavova, kao što su anomija, političko nepovjerenje i interpersonalno nepovjerenje, u takvim relacijama da na latentnoj razini višega reda formiraju strukturu socijalne alijenacije. Drugi cilj istraživanja bio je utvrditi doprinos anomije, političkoga nepovjerenja i interpersonalnoga nepovjerenja u predikciji rezultata na dimenziju interesa za politiku. Treći je cilj istraživanja bio utvrditi povezanost sociodemografskih karakteristika i subjektivne procjene životnoga standarda sa socijalnom alijenacijom kao faktorom višega reda. Istraživanje je izvršeno na uzorku od 484 punoljetna ispitanika od kojih se polovica nacionalno izjasnila Hrvatima, a druga "samo" Bunjevcima. Ispitivane varijable pokazale su se kao jednofaktorski konstrukti, iskazujući visoku unutarnju pouzdanost izračunatu Cronbachovim alfa koeficijentom