Uporabno utemeljena teorija usvajanja jezika oprimjerena razvojem padežnoga sustava imenica hrvatskoga jezika - Matovac, Darko (Array, 2009)
Utvrđujući postojanje dvaju ishodišno različitih osnovnih teorijskih pristupa procesu usvajanja jezika (generativnoga i funkcionalističkoga/kognitivističkoga), autori u uvodnome dijelu rada detaljno upoznaju s osnovnim pretpostavkama uporabno utemeljene teorije usvajanja jezika kakvu predstavlja M. Tomasello. Opisani su stupnjevi razvoja jezika (razdoblje holofraza, razdoblje višerječnih kombinacija, razdoblje konstrukcija vezanih uz određeni element i razdoblje apstraktnih konstrukcija) koji se zatim u nastavku rada oprimjeruju analizom dječjega govora. Autori su pozornost usmjerili na analizu razvoja morfološkoga sustava imenica uspostavljajući vezu između teorijski objašnjenih razvojnih stupnjeva u procesu usvajanja jezika i zastupljenosti pojedinih padeža u dječjem govoru. Uzimajući u obzir i prijašnja istraživanja, uviđa se potreba daljnje razrade predstavljenoga teorijskoga modela