Zašto ostaju zajedno? : prikaz partnerske terapije - Štalekar, Vlasta (Array, 2009)
Partnerska/bračna psihoterapija usmjerena je na razumijevanje i promjene partnerskog odnosa. U prikazu se koristimo konceptima teorije objektnih odnosa, attachment-a i dinamsko-analitičkog pristupa. Naslovom želimo zaintrigirati, ali također i ukazati na osnovnu pretpostavku: izbor partnera temelji se na nesvjesnim procesima kojima obje strane ravnopravno doprinose. Uzajamni prigovori, patnje i optužbe "tko je u krivu, a tko u pravu", ne mogu objasniti narav problema para koji prikazujemo. Ovaj odnos karakteriziraju uzajamne povrede nesvjesnih potreba i svjesnih očekivanja, nedostatak bazičnog povjerenja, poteškoće u održavanju bliskosti i njena nevjera uz njegove stalne dvojbe ostati zajedno ili ne. Premda ispunjeni razočaranjima i sumnjama, očekivanjima koja se ne ostvaruju, nezadovoljstvom i ponavljanim povredama ipak ostaju zajedno nakon brojnih prekida. U bračnoj ili partnerskoj terapiji ne razmatraju se individualne povijesti jednako kao u individualnoj terapiji, iako je njihovo dinamsko razumijevanje nužno za procjenu nesvjesnih potreba (repeticije, reparacije), koje partnere na svjesnoj razini motiviraju za stvaranje specifičnih interakcija u odnosu. Stoga je umješnost balansiranja među tim razinama odnosnog i intrapsihičkog u terapijskom smislu vrlo značajna i zahtjevna