Rad, radno mjesto i pijenje alkoholnih pića - Torre, Robert (Array, 2009)
Kada prosuđujemo pojavnost alkoholom izazvanih problema među uposlenicima moramo biti svjesni činjenice da je pijenje alkoholnih pića desetljećima bilo sastavnica rada, radnog mjesta i vremena, napose među muškim uposlenicima. Većina osoba s problemom pijenja je zaposlena, tako da je upravo radno mjesto jedno od nosivih poluga prevencije alkoholom uzrokovanih poremećaja. Ipak, unatoč visokoj zastupljenosti uposlenika s problemom pijenja, mali je broj poduzeća i poslodavaca koji su poduzeli ozbiljnije mjere prevencije i pomoći osobama s poremećajima uzrokovanima alkoholom. Štoviše, sukladno prošlogodišnjim izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti na radu, poslodavac je postao zakonski obvezan ne tek, kao dosada, samo utvrđivati i sprječavati pijenje na radnom mjestu, već utvrditi postupak provjere alkoholiziranosti svojih uposlenika, ali isto tako pružiti svojim uposlenicima punu informaciju o štetnosti zloporabe alkohola, i još k tome izraditi i provesti među njima program prevencije zloporabe sredstava ovisnosti