Homocistein i psihijatrijski poremećaji - Vuksan-Ćusa, Bjanka (Array, 2009)
Hiperhomocisteinemija se povezuje s bolestima CNS-a. Visoke vrijednosti homocisteina nađene su u bolesnika s različitim vrstama demencije i afektivnim poremećajima, a u zadnje je vrijeme sve više istraživanja uloge homocisteina u psihotičnim poremećajima. Ključni patofiziološki mehanizam kojim se objašnjava uloga homocisteina i niske razine B vitamina u nastanku psihijatrijskih bolesti je poremećaj u reakcijama transmetilacije u CNS-u. Hiperhomocisteinemija je istodobno nezavisni i umjereni rizični faktor za razvoj kardiovaskularnih bolesti što se, pored ostalog, objašnjava učinkom homocisteina u ubrzavanju procesa aterogeneze. Kako je hiperhomocisteinemija nezavisni rizični faktor za razvoj psihijatrijskih i kardiovaskularnih bolesti koje su češće u psihijatrijskih bolesnika ili ranije nastaju, moglo bi biti korisno uključiti mjerenje homocisteina u rutinske dijagnostičke postupke, osobito u psihijatrijskih pacijenata s visokim kardiovaskularnim rizikom