Uporaba psihofarmaka u trudnoći - Koić, Oliver (Array, 2009)
Za kliničara koji liječi psihički poremećaj, trudnoća pacijentice je poseban problem. Tragedija izazvana talidomidom ispravila je duboko ukorijenjenu zabludu o placenti kao učinkovitoj zaštiti od štetnih tvari. S obzirom da ne postoje dobro kontrolirana, prospektivna istraživanja o utjecaju lijekova na fetus i kasniji razvoj djeteta, a što će iz poznatih razloga i dalje ostati takvim, kliničari će i dalje biti nesigurni u procjenama mogućih rizika. Na temelju toga su autori u ovome radu prikazali dosadašnja saznanja o primjeni benzodiazepina, antidepresiva, antipsihotika i afektivnih stabilizatora tijekom trudnoće. Rizike i koristi primjene lijeka mora se procijeniti u svakom pojedinom slučaju, a liječenje se mora ograničiti na one slučajeve u kojima je rizik neliječenog psihičkog poremećaja za majku i fetus veći od rizika primjene lijeka