Sportsko klađenje : neke psihosocijalne karakteristike različitih kategorija kockara - Zajc, Lidija (Array, 2009)
Autorice su ispitale neke karakteristike patološkog sportskog klađenja. Istražile su postoje li razlike između različitih kategorija kockara u impulzivnosti i traženju uzbuđenja, uporabi psihoaktivnih sredstava te nekih ponašajnih aspekata sportskog klađenja. U istraživanju je sudjelovalo 95 muških sudionika, redovitih posjetitelja sportskih kladionica. Koristeći DSM-IV kriterije za poremećaj patološkog kockanja sudionici su podijeljeni u tri skupine: društvene (do jedan zadovoljeni kriterij), rizične (dva do četiri zadovoljena kriterija) i moguće patološke kockare (pet i više zadovoljenih kriterija). Rezultati su pokazali da 10,5% sudionika pripada kategoriji patoloških kockara, a 42% kategoriji rizičnih kockara. Patološki i rizični kockari se češće klade, uplaćuju više novčane iznose za klađenje te sudjeluju u većem broju kockarskih igara. Patološki se kockari još razlikuju od društvenih u češćoj konzumaciji lakih droga. Razlika među skupinama nije se pokazala ni u konzumaciji cigareta niti alkohola. Patološki i rizični kockari postižu više rezultate od društvenih u impulzivnosti, ali nema razlike u odnosu na traženje uzbuđenja. Dobiveni su rezultati pokazali da među korisnicima sportskih kladionica ima značajan broj ljudi s poteškoćama iz kruga patološkog kockanja, što ima implikacije za daljnja istraživanja i osmišljavanje preventivnih i kurativnih aktivnosti