Razvojno-psihološka, psihosocijalna i kriminološka obilježja počinitelja kaznenih djela s preporučenom psihijatrijskom mjerom sigurnosti - Buzina, Nadica (Array, 2009)
Cilj istraživanja bio je ispitati postoje li značajne razlike u razvojno-psihološkim, psihosocijalnim i kriminološkim obilježjima unutar kategorije smanjeno ubrojivih počinitelja kaznenih djela s preporučenom psihijatrijskom sigurnosnom mjerom i bez preporučene mjere. Uzorak je sačinjavalo 120 ispitanika koji su u razdoblju od dvije godine vještačeni u Centru za forenzičnu psihijatriju Psihijatrijske bolnice Vrapče i ocijenjeni smanjeno ubrojivim. Provedenim istraživanjem dobiveni su podaci da se sigurnosna mjera češće preporučivala osobama koje su odrastale u lošijim razvojno-psihološkim uvjetima, koje su bile liječene zbog ovisnosti, u kojih su već primjenjivane odgojne i sigurnosne mjere, koje su ranije kažnjavane i koje su procijenjene opasnijima