Fatalni maligni neuroleptički sindrom u kombiniranoj primjeni flufenazina i klozapina - Telarović, Srđana (Array, 2009)
Maligni neuroleptički sindrom (MNS) karakteriziran je ekstremnim rigiditetom muskulature, povišenjem vrijednosti serumske kreatinin fosfokinaze (CPK) te febrilitetom uz česte upalne infiltrate pluća i visokom stopom mortaliteta. Najčešće je uvjetovan neuroleptičkom terapijom. Prikazan je slučaj 34-godišnjeg bolesnika s primarnom dijagnozom shizofrenije (SCH) trajanja devet godina, koji je tijekom 16-te hospitalizacije razvio MNS sa smrtnim ishodom. U ranijem tijeku bolesnik je liječen atipičnim neuroleptikom klozapinom uz periodičku primjenu standardnog neuroleptika u depot obliku. Treći dan nakon dodatka peroralnog pripravka standardnog neuroleptika flufenazina bolesnik razvija NMS. Postmortalno učinjenom patološkom obradom utvrđen je vrlo impresivni obostrani hemoragijski pnaumonički infiltrat kao inicijalni uzrok smrti. Iako rijetka komplikacija terapije neurolepticima i drugim lijekovima, MNS unatoč adekvatno provedenoj dostupnoj terapiji, ciljanim i simptomatskim mjerama liječenja uz intenzivnu skrb, na žalost često završava fatalno. Stoga MNS zahtijeva permanentna istraživanja, među ostalim i genska, ranu dijagnozu, adekvatnu terapiju, razmjenu kliničkih iskustava i što je posebice značajno – racionalnu uporabu antipsihotika