Terapijske i dijagnostičke dileme u pacijentice s depresivno psihotičnom simptomatologijom uz izražen kognitivni deficit - Šmitran, Vinka (Array, 2009)
Pacijentica u dobi od 64 god. , profesorica u mirovini, čije su psihičke tegobe počele od prije dvije godine s depresivnom simptomatologijom uz smetnje kognicije liječena je ambulantno pod dijagnozom F 32.1 , F 41.2 , F 07.9 . Poslije godinu i pol javlja se i psihotična simptomatologija (paranoidno–halucinatorna slika) zbog čega je hospitalizirana. Naša je dijagnostička dilema bila radi li se o depresivnoj pseudodemenciji ili presenilnoj demenciji Alzheimerovog tipa s obzirom da su dva CT mozga , urađena ambulantno, bila uredna. U obradi su korišteni: strukturirani psihijatrijski intervju, rutinske laboratorijske pretrage, internistički pregled, MMS ljestvica, tablica 3-6 po Kaplanu (komparacija demencije i depresije) te MRI mozga koji je pokazao dva lakunarna CVI paraventrikularno. U toku tretmana zbog lošeg terapijskog odgovora u više je navrata terapija korigirana i tek na kvetiapin u kombinaciji s antidementivom (rivastigmin) dolazi do kupiranja depresivne i psihotične simptomatologije uz značajan porast broja bodova na MMS ljestvici. Ovim smo prikazom željeli ukazati na teškoće pravodobne dijagnostike presenilne demencije, ali i na probleme naših aktualnih terapijskih mogućnosti