Nuspojave antipsihotika : uzrok u mozgu ili u jetri? - Kovak Mufić, Ana (Array, 2009)
Cilj rada bio je prikazati slučaj bolesnika oboljelog od paranoidne shizofrenije u kojega je nesuradljivost u liječenju bila uzrokovana nuspojavama antipsihotika. Učinjena farmakogenetička analiza omogućila je odabir antipsihotika s dobrom podnošljivošću i u tom slučaju riješila višegodišnji terapijski problem. Bolesnik je prije tri godine hospitaliziran na Klinici za psihijatriju Kliničke bolnice «Sestre milosrdnice», u akutno psihotičnom stanju, s prisutnim sumanutim religijskim idejama, persekutornim idejama te vidnim i slušnim halucinacijama, izrazito agitiran. Rezultati su pokazali da je bolesnik spori metabolizator, te će svi lijekovi koji se metaboliziraju preko sustava CYP450 2D6 u bolesnika uzrokovati nuspojave. Treba napomenuti da se većina antipsihotika metabolizira putem ovog sustava enzima. Pacijentu je ordiniran atipični antipsihotik kvetiapin, koji se ne metabolizira putem CYP450 2D6. Postignut je povoljan terapijski odgovor, bez izraženih nuspojava. Nakon otpusta iz bolnice pacijent je nastavio uzimati lijek i u stabilnoj je remisiji uz potpuno očuvano radno i socijalno funkcioniranje