Počinitelji nasilja nad starijim osobama u obitelji - Rusac, Silvia (Array, 2009)
Nasilje nad starijim osobama u obitelji je relevantni društveni problem i novo područje znanstvenog istraživanja u Hrvatskoj. U svrhu sveobuhvatnog proučavanja fenomena nasilja nad starijim osobama potrebno je identificirati najčešće počinitelje nasilja u obitelji, kako bi se sukladno dobivenim spoznajama mogle kreirati mjere prevencije i tretmana. Stoga je cilj ovoga rada bio dobiti uvid u osnovne pokazatelje o najčešćim počiniteljima nasilja nad starijima u obitelji s obzirom na spol počinitelja, oblik nasilja i srodstvo sa starijom osobom. Temeljem iskaza starijih osoba o najčešćim počiniteljima nasilja nad starijim osobama u obitelji moguće je zaključiti sljedeće: od 253 sudionika koji su iskazali srodstvo s počiniteljem nasilja, najviše ih je iskazalo da je počinitelj suprug (30,0%) i sin (23,7%). U cjelini, muškarci su češći počinitelji nasilja nad starijim osobama nego žene. Starije žene su značajno više izložene nasilju sinova i kćeri nego stariji muškarci. Nisu se utvrdile značajne razlike u izloženosti pojavnim oblicima nasilja s obzirom na najčešćeg počinitelja (suprug, sin, supruga, kćer). Potrebna su daljnja istraživanja o počiniteljima nasilja nad starima, osobito faktora rizika na strani počinitelja koji dovode do nasilnog ponašanja