Usporedba Yalomovih terapijskih faktora u psihodinamskoj grupnoj psihoterapiji u bolničkim uvjetima i u dnevnoj bolnici - Restek-Petrović, Branka; Bogović Dijaković, Anamarija; Grah, Majda; Mihanović, Mate, liječnik (2009)
Lječidbeni čimbenici u grupnoj psihoterapiji dovode do promjene simptoma i ponašanja te promjena u ličnosti. Prema Yalomu, terapijski su faktori ulijevanje nade, univerzalnost, pružanje informacija, korektivna rekapitulacija primarne obiteljske grupe, imitacijsko ponašanje, interpersonalno učenje (input i output), uvid, katarza, egzistencijski faktori, altruizam i grupna kohezija, a njihova važnost se mijenja tijekom trajanja grupnog procesa. Cilj je rada usporediti vrednovanje Yalomovih terapijskih faktora u psihodinamskoj grupnoj psihoterapiji u bolničkim uvjetima i u dnevnoj bolnici. Psihoterapijski program i dijagnostičke kategorije obje skupine vrlo su slični – većinom su to neurotski poremećaji, poremećaji osobnosti, PTSP i afektivni poremećaji. Rezultati pokazuju da su grupna kohezivnost i ulijevanje nade najviše vrednovani terapijski faktori u obje skupine pacijenata, a u vrednovanju terapijskih faktora između bolničkih pacijenata i pacijenata dnevne bolnice nije nađena statistički značajna razlika
Bibliografija: 19 jed
Summary