Prof. dr. sc. Nikola Peršić : 6. prosinca 1920. - 11. srpnja 2009. : in memoriam - Ajduković, Dean (Array, 2009)
Prof. dr. sc. Nikola Peršić, priznati znanstveni radnik na području psihijatrije, publicirao je više od 160 radova, od kojih najveći dio pripada biologijskoj i socijalnoj psihijatriji, u kojima istražuje organske uzroke psihoza i terapijske mehanizme biološke terapije psihoza. Radovima iz biologijske psihijatrije, prof. dr. sc. Peršić stekao je značajni ugled u stručnim krugovima u zemlji i inozemstvu. Mnogi njegovi radovi citirani su u domaćoj i inozemnoj literaturi. Prof. Peršić poznat je kao vrhunski poznavalac organizacije psihijatrijske službe; rezultatima svojih znanstvenih istraživanja značajno je pridonio stvaranju suvremenoga koncepta organizacije psihijatrijske službe u nas, a na temelju svojih radova izabran je za konzultanta Svjetske zdravstvene organizacije za transkulturalna znanstvena istraživanja