Somatizacija kod djece i mladeži - Boričević Maršanić, Vlatka (Array, 2009)
Somatizacija je česta pojava kod djece i mladeži, a odnosi se na tjelesne simptome koji nemaju organsku podlogu ili se ne mogu u potpunosti objasniti prisutnom somatskom bolesti. Najčešće se javljaju glavobolja, bolovi u trbuhu, bolovi u ekstremitetima, umor, a vrlo često su tegobe višestruke. Učestalost somatskih pritužbi povećava se s dobi djeteta. U predškolskoj i školskoj dob nema značajnih razlika u spolu, dok u adolescenciji dominira ženski spol. U djece i adolescenata koji iznose tjelesne tegobe znatno su učestaliji emocionalni i ponašajni problemi. Utvrđena je značajna povezanost somatizacije s internaliziranim simptomima (anksioznost i depresija), naročito u djevojčica. Somatizacija je važan aspekt, a najčešće i prvi znak emocionalnih poremećaja u djece. U ovom radu je iznesen pregled najnovijih istraživanja o somatizaciji kod djece i mladeži