Pedofilija - od dijagnostike do terapijskih smjernica - Mužinić-Masle, Lana (Array, 2009)
U radu su prikazana temeljna obilježja pedofilije - od njezine fenomenologije, dijagnostike, šireg stručnog interesa za osobe s pedofilnim sklonostima, odnos pedofila i njihovih žrtava, tipologija pedofilije, sve do terapijskih smjernica. Pedofilija je psihijatrijski poremećaj koji je prisutan u jednom dijelu počinitelja koji seksualno zlostavljaju djecu. Komentirana je potreba osnivanja baze podataka počinitelja spolnih delikata, kao i aktualno stanje njihove terapije u Hrvatskoj, te budućih smjernica tretmana kao načina prevencije recidivizma. Tretman u zatvorskom sustavu potrebno je nastaviti u zajednici zbog čega je neophodan razvoj dobrog probacijskog sustava. Nadzor počinitelja kao i njihov tretman ne smije zadirati u kršenje ljudskih prava i zaštitu privatnosti podataka te prava na rehabilitaciju. Uspostavljanjem sveobuhvatnog tretmana penalnim sustavom i nadzorom u zajednici moguće je prevenirati novo nasilje, te smanjiti recidivizam