Psihijatrijski simptomi i sindromi u neurologiji - Popović-Knapić, Vesna (Array, 2009)
Svojevrsno "preklapanje" psihijatrijskih i neuroloških simptoma i entiteta bilo je poznato od samih početaka medicinskog načina razmišljanja. Ono je bilo i razlogom opstojanja neuropsihijatrije kao jedinstvene discipline. Međutim, potreba za daljnjim razvitkom pojedinih područja dovela je do odvajanja neurologije od psihijatrije. Razvitak suvremenih dijagnostičkih tehnika (neuroimaging), te neuro- i psihofarmakologije približio je ponovno psihijatriju neurologiji i aktualizirao ispreplitanje duše i tijela. Autori prikazuju povezanost najznačajnijih neuroloških entiteta i psihijatrijske simptomatike. Praktički ne postoji skupina neuroloških poremećaja koja u svojoj kliničkoj slici nema i psihijatrijski simptom. U radu su navedeni najznačajniji: cerebrovaskularne bolesti, tumori i ozljede mozga, epilepsije, moždani sindromi uključujući demencije, poremećaji pokreta, multipla skleroza, neuromišićne bolesti i glavobolje. Povezanost "neurološkog" i "psihijatrijskog" modela vidi se i na različite druge načine. Tu prije svega treba spomenuti nuspojave psihofarmaka (ekstrapiramidne reakcije, maligni neuroleptički sindrom)