Neuralgia trigemini : liječenje autogenim treningom - Gruden-Pokupec, Josipa-Sanja (Array, 2009)
Usta su važan dio našeg sustava u kojem se, kao i na licu, mogu očitovati mnoge bolest. Mnogi bolesnici govore o simptomima nastanka promjena u ustima koja nisu manifestirana patološki promijenjenim stanjem same sluznice i kože. Trigeminalna neuralgija poznata je kao grčevita bol lica, koja najčešće zahvaća kranijalne živce i to starije populacije. Klinička slika pokazuje jake prodorne, probadajuće napade bola koji traju nekoliko sekundi i potom potpuno nestaju. Najčešći psihogeni uzroci nastanka boli su depresija, anksioznost i stres. Kako se uzroci nastanka boli u posljednje vrijeme sve češće povezuju s psihogenim komponentama, bolesnike se podvrgava liječenju psihoterapijom. Psihoterapijski postupak autogenog treninga smatra se učinkovitim u liječenju psihičkih poremećaja, a suvremeni je način liječenja depresije i anksioznosti