Samodestruktivni oblici ponašanja u adolescentnoj dobi : obiteljsko naslijeđe kao rizični čimbenik - Dodig-Ćurković, Katarina (Array, 2009)
Zadnjih desetak godina opaža se porast slučajeva samodestruktivnog ponašanja kod adolescenata (poremećaji u ponašanju, poremećaji prehrane, samootrovanja lijekovima, samootrovanja alkoholom, samorezanja, pokušaji suicida i sl). Istraživanja su pokazala da obitelj može imati važan utjecaj u dinamici razvoja takvih oblika ponašanja, a s obzirom da je područje Slavonije posebno pod utjecajem poslijeratnih zbivanja, za očekivati je da se narušena obiteljska dinamika indirektno odražava i na ponašanje adolescenata. Cilj rada je utvrditi koliki broj adolescentata u dobi između 13 i 18 godina, a liječeni su na Kliničkom odjelu za dječju i adolescentnu psihijatriju, imaju u anamnezi podatak o roditeljima koji su također u psihijatrijskom tretmanu. Analizirali smo obiteljsku anamnezu 100 adolescenata obaju spolova u dobi između 13 i 18 godina liječenih bolnički i ambulantno na Kliničkom odjelu za dječju i adolescentnu psihijatriju u razdoblju od 6 mjeseci i uvidom u medicinsku dokumentacije roditelja potvrdili postojanje psihijatrijske bolesti jednog ili oba roditelja istih adolescenata. Od ukupno 100 adolescenata 57 je imalo jednog ili oba roditelja u psihijatrijskom tretmanu (p<0,034), odnosno 36 adolescenata muškog spola i 21 adolescentica. Naše istraživanje upućuje na važnost obiteljske anamneze kao jednog od mogućih čimbenika za razvoj i održavanje psihičkih poteškoća u adolescentnoj dobi