Noćna enureza i komorbidni psihijatrijski poremećaji u djece i adolescenata - Grgić, Mirela (Array, 2009)
Prema važećim MKB-10 dijagnostičkim kriterijima noćna enureza definirana je kao ponavljano, nehotično izlučivanje urina u krevet djeteta u dobi od 5 godina i starijeg (ili mentalne dobi od 4 godine). Epidemiološke i kliničke studije pokazale su da su djeca s noćnom enurezom sklona razvoju komorbidnih psihijatrijskih poremećaja. Komorbiditet klinički relevantnih psihičkih poremećaja i noćne enureze može se odrediti kategorijskim i dimenzionalnim pristupom. Kategorijska metoda osnovana je na detaljnom dijagnostičkom procesu, dok se dimenzionalni pristup zasniva na dobivenim rezultatima na primijenjenim standardiziranim upitnicima. Približno 13,5%-40,1% djece s noćnim mokrenjem ima klinički značajne psihijatrijske poteškoće (prema standardiziranim upitnicima i dijagnostičkim kriterijima). Vrsta klinički značajnih bihevioralnih i emocionalnih problema koji se pojavljuju istodobno s noćnom enurezom imaju važan utjecaj na izbor metoda liječenja i terapijski ishod. U ovom je radu iznesen pregled najnovijih istraživanja o komorbiditetu psihijatrijskih poremećaja i noćne enureze