Ivan Pernar o hrvatsko-srpskim odnosima nakon atentata u Beogradu 1928. godine - Begonja, Zlatko (Array, 2009)
Za vrijeme oporavka od zadobivenih rana prilikom atentata u Narodnoj skupštini u Beogradu Ivan Pernar dao je intervju novinaru jednoga talijanskog novinskog lista. U njemu je veoma iscrpno progovorio o svim društvenim problemima u Kraljevini SHS, kao i o ključnim narodnim različitostima između Hrvata i Srba. Pritom je posebice iznosio sve oprečnosti koje su opterećivale dotadašnju suradnju tih dvaju naroda, ali i naglašavao one što bi u budućnosti mogli priječiti bilo kakve oblike njihova međusobnoga zajedničkog života. Također, Pernar je u ovom razgovoru ponudio svoja zanimljiva gledišta u smislu tadašnjeg aktualnog pojma amputacije Hrvatske od državne zajednice