Zadar i Četvrti križarski rat - Božilov, Ivan Angelov (Array, 2009)
Na osnovi podataka navedenih u spisima Geoffroya De Villehardouina i Roberta de Clarija, dvaju povjesničara Četvrtoga križarskog rata, rekonstruira se priprema pohoda i njegov početak (1201.-1203). Autorova pozornost usmjerena je na događaje u Mlecima u proljeće/ljeto 1202. g. koji su doveli do skretanja pohoda. U središtu ovih događaja je Zadar. Osvajanje grada (u studenom 1202. g.) pod pritiskom Mletačke Republike prvi je korak prema ispunjenju novih planova križarske vojske. A sporazum među križarima i Aleksijem Anđelom, sinom bizantskog imperatora Izaka II. Anđela, koji je bio sklopljen u Zadru (u siječnju 1203. g.) usmjerio je križarsku vojsku prema bizantskoj prijestolnici Konstantinopolu. Analiza izvora razotkriva pozicije triju snaga čiji su zajednički napori prouzročili uništavanje Bizantskog Imperija: francuski poklonici, papinstvo i Mleci