Homo principis et homo statuum - banska služba za vladavine Marije Terezije - Horbec, Ivana (Array, 2009)
Autorica preispituje položaj hrvatskoga bana u Banskoj Hrvatskoj kao posrednika habsburških vladara i hrvatskih staleža. Težište je postavljeno na promjene u karakteru banske službe tijekom vladavine Marije Terezije (1740.-1780.) te banovanja Karla Batthyányija (1742.-1756.) i Franje Nádasdyja (1756.-1782.). Na temelju spisa upravnih institucija i privatne korespondencije preispitana je uloga banova u upravi Banske Hrvatske i njihov odnos s hrvatskim staležima pri provedbi upravnih reformi u drugoj polovici 18. stoljeća