Značenje seoskih utvrda uz mletačko-habsburšku granicu u ranom novom vijeku - Čeč, Dragica (Array, 2009)
Autori se u članku bave različitom ulogom seoskih utvrda u sjevernoj Istri u kontekstu različitih vojničkih zbivanja i uloge seoskog stanovništva u njima (upad osmanskih pljačkaških skupina te Prvi i Drugi mletačko-austrijski rat). Predstavljene su različite funkcije (pa i simbolične) arhitektonski različito utvrđenih zgrada (stražarskih kula, zidina sa stražarskim kulama, utvrđene crkve i utvrđene kraške jame), a za usporedbu je uzeta i veća utvrda koja je postala sjedište feuda – Socerb i to i u doba spomenutih vojnih događaja i u mirnodopsko doba