Od tradicije "sedam pobuna" do dragovoljnih mletačkih podanika : razvojna putanja Zadra u prvome desetljeću 15. stoljeća - Ančić, Mladen (Array, 2009)
Autor razmatra šire prilike koje su dovele do toga da se u Zadru početkom 15. stoljeća etablirala skupina od pet gradskih plemića, koji su praktično preuzeli vlast nad gradom i svojim postupcima određivali njegovu budućnost. Razmatranje se nadovezuje na prikaz i raščlambu temeljnih značajki susljednih pobuna plemstva Ugarsko-Hrvatskoga Kraljevstva protiv vlasti Sigismunda Luksemburškoga krajem 14. i početkom 15. stoljeća te se uspostavlja korelacija između tih događaja i načina na koji je peteročlana upravljačka skupina svojim postupcima dovela do toga da je 1409. godine mletačka vlast i za njih i za zadarsku općinu praktično postala jedina moguća opcija