Astronomical interests of Valvasor, FRS - Južnič, Stanislav (Array, 2009)
Valvasor je dobro poznat po svojim bilješkama o važnim kranjskim piscima, astronomima i drugim znanstvenicima. U ovome radu njegova su astronomska istraživanja povezana s njegovim članstvom u londonskom Kraljevskom Društvu (Royal Society of London) i njegovom prepiskom s Galeom i Halleyem. Kroz korespondenciju s Kraljevskim Društvom mladi je Halley postao Valvasorov osobni prijatelj. Halleyeve posjete područjima današnje Slovenije, Italije i Hrvatske su, po prvi puta, sustavno navedene kako bi se objasnilo širenje nove Newtonove fizike u Centralnoj Evropi putem Halleyevih kontakta u Trstu, Ljubljani i Rijeci