Osmanska osvajanja u Slavoniji 1552. u svjetlu osmanskih arhivskih izvora - Mujadžević, Dino (Array, 2009)
Osmanska osvajanja u Slavoniji 1552. bila su prema procjeni zapadnih suvremenika veliki udarac obrani habsburške Slavonije. Bosanski namjesnik je istovremeno okupljao svoje snage i slao ih u Slavoniju preko Gradiškoga broda. Ipak, osmanski novi pohod nije se dogodio. Osmanske središnje vlasti nisu bile voljne ili u mogućnosti poslati dovoljno novih snaga i sredstava za nastavak osvajanja u Slavoniji krajem 1552. ili početkom 1553. Zbog toga, ali i zbog jačanja otpora na habsburškom području, zaustavilo se osmansko napredovanje u Slavoniji, dok je na području Hrvatske ono trajalo još neko vrijeme te je završilo privremenim zauzimanjem Siska 1594. Granica između Drave i Save, nastala 1552., nije se značajnije mijenjala do konačnoga nestanka osmanske vlasti u Slavoniji krajem 17. stoljeća, uz izuzetak utvrde Čazme koja je 1606. ponovno prešla u habsburške ruke. Bez obzira na nestanak osmanske vlasti u Slavoniji krajem 17. stoljeća, osmansko-habsburška granica iz 1552., odnosno 1606., nastavila je postojati i u kasnijim stoljećima, ali sada kao razdjelnica između Slavonije (u suvremenom smislu) i (sjeverozapadne) Hrvatske