Mjera grada: zadarski popis stanovništva 1527. godine - Madunić, Domagoj (Array, 2009)
Zadarski cenzus iz 1527. godine najstariji je od sačuvanih popisa stanovništva jedne dalmatinske komune. Osim što predstavlja ishodišnu točku za proučavanja demografskih kretanja dalmatinske metropole u 16. stoljeću, zahvaljujući bogatstvu i raznolikosti zabilježenih informacija, zadarski popis ujedno je i izrazito zahvalno vrelo za proučavanje zadarskoga društva u prvim desetljećima 16. stoljeća. Na temelju podataka zabilježenih u popisu, rad pruža sveobuhvatnu analizu strukture zadarskoga društva: od analiza pojedinih staleških (građani, pučani, patricijat, crkvene osobe, pripadnici mletačke vojne i civilne uprave) i profesionalnih grupacija (obrtnici, zanatlije, trgovci, mornari), do analiza demografske strukture stanovništva i glavnih migracijskih tokova koji se očitavaju u popisu